Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, şenliklerin ilk gününde ODTÜ Stadyumu'nda kaydedilen görüntüler üzerine "resen" soruşturma başlattı. Soruşturma dosyasında üç ayrı suçlama var: Türk Ceza Kanunu 300. madde "devletin egemenlik alametlerini aşağılama", 86. madde "nitelikli kasten yaralama" ve "tehdit-hakaret".

Operasyon nasıl yapıldı

Ankara Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube ekipleri, stadyum kameraları ve sosyal medya görüntülerini inceleyerek 6 şüphelinin kimliğini tespit etti. Eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından Ankara Adliyesi'ne sevk edildi. Savcılık sorgusunda şüphelilerin "ifade özgürlüğü" savunması yaptığı öğrenildi. Ancak savcı, eylemin bayrağa yönelik olması ve fiziki saldırı iddiası nedeniyle tutuklama talep etti. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, Celal A. ve İlhan K.'yı "delil karartma şüphesi ve suçun niteliği" gerekçesiyle tutuklayarak Sincan Cezaevi'ne gönderdi. Diğer 4 şüpheli O.A., M.F.G., M.E.Y. ve A.B.D. hakkında haftada 2 gün imza ve yurt dışı çıkış yasağı şeklinde adli kontrol kararı verildi.

ODTÜ'de şenlik geleneği ve gerilim

ODTÜ Bahar Şenlikleri 1987'den beri düzenleniyor ve her yıl Mayıs ayının ilk haftasında 50 binden fazla öğrenciyi ağırlıyor. Son 5 yılda şenlikler 3 kez siyasi sloganlar ve bayrak tartışmaları nedeniyle yarıda kesilmişti. 2024'te de benzer bir olayda 4 öğrenci hakkında soruşturma açılmış, dava beraatle sonuçlanmıştı. Hukukçular, TCK 300'ün uygulamasında Yargıtay'ın "eleştiri sınırı" içtihadını hatırlatıyor.

Rektörlükten ilk açıklama

ODTÜ Rektörlüğü, olayın ardından yaptığı yazılı açıklamada "üniversitemiz ifade özgürlüğünü savunur, ancak şiddetin her türlüsüne karşıyız" ifadesini kullandı. Şenliklerin kalan programının güvenlik önlemleri artırılarak devam edeceği belirtildi.

Ankara Valiliği de kampüs çevresinde ek çevik kuvvet görevlendirdi. Soruşturmanın genişletilebileceği ve yeni görüntülerin incelendiği öğrenildi.

Bu haberi nasıl buldunuz?
Teşekkürler! Görüşünüz kaydedildi.
A
Haberi Hazırlayan
Ankara Haber Merkezi
Genel Yayin Yonetmeni
Türkiye'nin en kapsamlı haber merkezi.
518 yayin 25 okunma 0 yorum
Ankara odtü bahar şenlikleri bayrağa saygısızlık ankara cumhuriyet başsavcılığı
Yazar Profili Tüm yazılarını incele 518 yayinlik arsiv
Haberi Öner
Kaydet, gönder veya bağlantıyı kopyala.
Bu bağlantı mevcut haber sayfasının kalıcı adresini paylaşır.
Topluluk Akışı

Okur Yorumları

Editör onayından geçen yorumlar görünür. Yapıcı katkılar öne çıkar.

0 yorum yayında Yorum Yaz

Yorum bırakın

Yorumlar editör onayı sonrası yayınlanır.
Bu haber için henüz yayında yorum yok. İlk yorumu siz bırakabilirsiniz.