ANKARA (15.04.2026) – Ankara, son 48 saatte yaşadığı ekstrem hava olaylarına (zirai don ve toz taşınımı) bir yenisini ekliyor. Kuzeyden gelen serin ve nemli hava kütlesi, İç Anadolu’nun sıcaklığıyla birleşerek "Kırkikindi" tadında ama çok daha uzun soluklu bir yağış hattı oluşturdu.
🌧️ Adım Adım Yağış Takvimi (15 - 20 Nisan)
Yağışların şiddeti ve karakteri günlere göre şu şekilde değişecek:
- 15 Nisan Çarşamba (Bugün): Akşam saatlerinden itibaren yerel gök gürültülü sağanaklar başlıyor. Toz taşınımı nedeniyle ilk düşen damlalar "çamur" şeklinde olabilir; araç sahiplerine duyurulur.
- 16-17 Nisan Perşembe/Cuma: Yağış en şiddetli evresine geçiyor. Özellikle öğleden sonra ani bastıran sağanaklar, metrekareye düşen yağış miktarını artıracak.
- 18-19 Nisan Cumartesi/Pazar: Hafta sonu boyunca yağışlar "aralıklı" ama "sürekli" bir hal alacak. Kapalı ve serin bir hava Başkentlileri bekliyor.
- 20 Nisan Pazartesi: Yağışlı kütle, öğle saatlerinden itibaren şehri doğuya doğru terk etmeye başlayacak.
⚠️ Kritik Uyarılar: "Ani Sel ve Trafik"
Hava tahmin uzmanları, bu uzun soluklu yağış döngüsü için 3 ana başlıkta uyarı yapıyor:
- Ani Sel Riski: Özellikle kot altı iş yerleri ve Mamak, Keçiören, Çankaya’nın eğimli bölgelerinde ani su baskınlarına karşı logar kanallarının açık tutulması hayati önemde.
- Ulaşımda Aksamalar: Yağışın başladığı ilk 30 dakika, yol yüzeyindeki toz ve yağın karışmasıyla "pist kayganlığı" oluşacaktır. Mamak metro şantiyesi gibi yol daralması olan bölgelerde kaza riski artıyor.
- Barajlar İçin Umut: Bu 5 günlük yağışın, Ankara’yı besleyen Eğrekkaya ve Akyar barajlarına önemli bir "can suyu" olması, su maliyetleri tartışılırken yüzleri biraz olsun güldürecek tek gelişme.
Okur Yorumları
Editör onayından geçen yorumlar görünür. Yapıcı katkılar öne çıkar.
Yorum bırakın